בניית מודל היא שלב חשוב בפיתוח מוצר חדש. יצור המודל נמצא בדרך כלל בין שלב התכנון ההנדסי לבין שלב פיתוח אב טיפוס. בניית מודלים מתבצעת בעזרת חברה המתמחה בכך, כדי לצמצם עליות וכדי להגיע למודל הנראה ומתפקד קרוב ככל הניתן למוצר הסופי.
פיתוח מוצר חדש מתחיל ברעיון ובשרטוט כללי שלו ושל המבנה הבסיסי שלו. לאחר שמתכננים את המוצר ומציעים לו שרטוטים בסיסיים, הוא מתחיל לרקום גוף וצורה. יש מספר שלבים שבהם כדאי לייצר מודל של המוצר. למשל, בבדיקת ארגונומיות, או בחירת קונספט, לרוב מייצרים מודל גושני שאינו כולל את כל הפונקציות המכאניות או האלקטרוניות שלו.
בניית המודל נחוצה למטרות אחדות:
שיטות בניית מודל
בניית מודל היא שונה לחלוטין מבניית המוצר בייצור המוני. ייצור המוני נעשה על ידי הזרקה לתבניות, יציקות מתכת ושיטות נוספות המוזילות את הייצור. לעומת זאת שיטות אלה אינן כדאיות כלכלית כדי לייצר מודל. משום כך מייצרים מודל בדרך כלל באמצעות כמה שיטות עיקריות:
יתרונות בניית מודלים מקצועית
את תכנון ובניית המודל מומלץ לעשות בעזרת חברת בניית מודלים מקצועית. היתרונות הם בראש ובראשונה מקצועיות, במקביל לחסכון בעלויות.
כדי להתאים את המודל למוצר הסופי, יש לבחון את השרטוט הראשוני שלו. גם אם מתקבל מהלקוח רק שרטוט דו ממדי, אפשר להמירו לשרטוט ממוחשב שבעזרתו יוצרים את המודל. הדיוק בתהליך יצור המודל הוא קריטי להבנת הדרך שבה ייראה ויתפקד המוצר הסופי.
לאחר מכן יש לבחור את דרך ייצור המודל בהתאם למהות המוצר ולחומר שממנו ייצרו אותו בעתיד. התאמת סוג המודל למוצר הסופי מאפשרת להבין את התכונות שלו, את ממדיו ואת אופן תפקודו. הדבר נכון לסוגים שונים של מוצרים, החל ממוצרים בתחום הרפואה, דרך צעצועים, תצוגת אמנות ועוד.