השימוש באבות טיפוס נעשה בכל קשת העולם התעשייתי לרבות אלקטרוניקה, תוכנה, ובמיוחד עבור מוצרים תלת ממדיים. ההשקעה בבניית אבות טיפוס היא רבה ומהווה אבן בוחן בכל פרויקט חדש בכל תחום כמו תעשייה, בניין חקלאות, ביטחון וכו'.
אב טיפוס או (Prototype) נגזר מהמילים היווניות Prototypon צורה פרימיטיבית, ראשונית.
הביטוי "אב טיפוס" משמש גם כמטבע לשון עבור ניסויים חדשים במגוון תחומים. דוגמא נפוצה לכך זה גרסאות תוכנה (בטא), תפיסות כלכליות, שיווקיות, חוקיות ופוליטיות המהוות ניסיון שמטרתו להתרחב לכלל המערכת לאחר הבדיקות בסביבה מצומצמת ומוגנת.
בדרך כלל נהוג לבנות אב טיפוס במידות של המוצר הסופי אך לא בהכרח. בתכנון מוצרים גדולים כמו מטוס, נהוג לבנות מספר אבות טיפוס בממדים שנים עבור בדיקות שונות, כמו אווירודינמיות במנהרת רוח.
סוגי אב טיפוס
קיימים מספר סוגים של אב טיפוס:
ההבדלים בין בניית אב טיפוס ליצור רגיל
טכנולוגיות מדפסות התלת מימד שנכנסו לשוק בסערה בשנים האחרונות מהוות דחיפה משמעותית לתחום. המדפסות הפועלות בטכניקות שונות מאפשרות בניית מגוון מודלים מטווח רחב של חומרים ושילובם תוך הגעה לתוצאה סופית מהירה וזולה יחסית. הוזלת מחירי מדפסות אלה מאפשרת לרבים נגישות בבניית מודלים, לרבות אנשים פרטיים.
מגבלות שיטת בניית מודלים
מהנדסים שואפים לבנות אב טיפוס המציג מודל נאמן ככל שניתן למוצר הסופי ובכך לצמצם ככל האפשר את הסיכוי לטעות בתכנון. למרות זאת, במקרים מסויימים מתברר שהמודל אינו מייצג נכון את הדבר האמיתי. לפיכך, בניית אב טיפוס המייצג את כל האלמנטים של המוצר הסופי מחייב השקעה במשאבים כמו זמן וכסף ובמיוחד נכון הדבר כשמדובר בבנייה חוזרת של מודלים ותיקון כל הבעיות בהם.
השלבים לתכנון, עיצוב ופיתוח מוצר חדש בצורה נכונה >>