מודל תלת ממדי פיזי, שאפשר לגעת בו ולבחון אותו באופן מעשי, הוא מרכיב חשוב וחיוני בתהליכי פיתוח מוצר ותכנון מבנים וכן בתהליכי הדמיה רפואית והדמיה בכלל. למה נועד המודל התלת ממדי? מה חשיבותו בתהליכי קבלת החלטות עסקיות? כיצד מתבצעת בניית מודל תלת מימד? על כך בשורות הבאות.
ייצור של מודל תלת ממדי פיזי הוא אבן דרך בתהליכי תכנון ופיתוח, שמתחילים ברעיון כללי וערטילאי אותו יש לתרגם לאובייקט מוגדר ומוחשי סופי. האתגר המרכזי שעומד בפני כל מי שעוסק בתחום התכנון והפיתוח הוא לקחת רעיון מופשט, נטול מידות, נטול גבולות ונטול מגבלות, ולתרגם אותו לאובייקט חד ערכי בעל מפרט טכני סופי ומדויק הכפוף לחוקי הפיזיקה ולדרישות המוצר.
על מנת להתמודד עם אתגר זה, יש צורך בתרגום הרעיון הכללי לייצוג פיזי ספציפי שאותו ניתן לבחון בשלל היבטים תפקודיים וויזואליים. בשלב הזה אין לנו עדיין קווי ייצור ואנחנו לא יודעים עדיין את המפרט הטוב והנכון ביותר של המוצר הסופי או את החומר המתאים לייצור המוצר. על כן אנו נעזרים בטכנולוגיות תלת מימד לייצור יחידה אחת בודדת, שאותה ניתן יהיה לבחון ולשכלל ברמה הוויזואלית והטכנית, לצורך יצירת יחידה נוספת משופרת וחוזר חלילה עד תום תהליך הפיתוח.
החלטה על ייצור סדרתי, השקעה בקווי ייצור, ברכש, בשיווק ובאופרציה סביב מוצר חדש – כל אלה דורשים השקעות כספיות וארגוניות עצומות. התהליך של ייצור מודל תלת מימדי הוא תהליך שמאפשר לנו להגיע אל שלב ההחלטה וההשקעות כשאנחנו יודעים בדיוק מהו המוצר, מה ואיך צריך לבנות בכדי לייצר אותו באופן סדרתי, כמה זה יעלה לנו ועד כמה עונה המוצר על הצורך שלשמו פותח. כיום, אף ארגון עסקי לא יצא לדרך של ייצור מוצר חדש או הקמת מבנה ללא היכולת להגיע לרמה כזאת של בטחון לפני ביצוע ההשקעות הנדרשות וזהו בדיוק המקום בו יצירת מודל תלת מימדי הופכת לכל כך חשובה וחיונית בתהליכי פיתוח מוצר ותכנון מבנים.
התהליך של יצירת מודל תלת מימדי יכול להתרחש בשלבים שונים של תהליך פיתוח המוצר, כאשר מתקבלת החלטה על יצירת דגם שיסייע לנו להבין טוב יותר את המוצר הפיזי ברמה הוויזואלית ו/או הטכנית:
לאחר ייצור הדגם בתהליך שאותו נסביר מייד, אנו בוחנים אותו פיזית, מפיקים את הלקחים ומיישמים אותם בתהליך התכנון.
תהליך בניית המודל מבוצע בשני שלבים מרכזיים המשתלבים בתהליך הפיתוח והתכנון:
תכנון ועיצוב מודל בתלת מימד
בשלב זה אנו נעזרים בתוכנות תלת מימד, המאפשרות לנו לבצע הדמיות ממוחשבות שמעניקות תחושה ריאליסטית של המוצר. לתוכנות אלה אנו מזינים את כל הנתונים שיש לנו לגבי האובייקט המבוקש ובכלל זה מידות אורך, רוחב, גובה, עומק, עובי, זווית, רדיוס, צבע, מרקם וכדומה. כעת אנו יכולים לראות את האובייקט הסופי על גבי מסך המחשב, לסובב אותו לכל זווית שנרצה ולבחון אותו בכל חתך. כבר בשלב הזה ניתן לבצע שורה של בדיקות, תיקונים ושיפורים לפני ייצור הגרסה הפיזית של המודל. להרחבה על תכנון וייצור באמצעות מחשב (תיב"מ) לבניית מודלים ודגמים >>
ייצור המודל הפיזי
בשלב זה, כשיש בידינו מודל ממוחשב מאושר, אנו עוברים אל שלב ייצור המודל והפיכתו לאובייקט פיזי שניתן לגעת בו. ייצור המודל הפיזי יכול להתבצע באמצעות טכנולוגיות שונות, החל מהזרקת פלסטיק, דרך עיבוד שבבי CNC של גוש חומר גלם (אלומיניום, עץ או פולימר) ועד הדפסת תלת מימד שנחשבת לטכנולוגיה היעילה והנפוצה ביותר לבניית דגמים בעת הנוכחית.
להדפסת תלת מימד יתרונות רבים ובהם שימוש במגוון חומרי גלם שמאפשרים לנו לבחון טוב יותר את ההיבטים התפקודיים והמבניים של האובייקט בקירוב מקסימלי למוצר הסופי וכמובן תהליך ממוחשב מקצה לקצה, אותו ניתן להשלים בזמן קצר מאוד. כמו כן, במקרים רבים עלויות ההדפסה עשויות להיות נמוכות יותר מהאלטרנטיבות. להרחבה על הדפסה תלת מימדית >>
על התהליך הזה של יצירת מודל תלת מימדי ניתן לחזור שוב ושוב, בכל פעם עם גרסה טובה ומשופרת יותר של המוצר, אליה הגענו בזכות בחינה ובדיקה פיזית של המודל הקודם וביצוע שינויים בהתאם. את השינויים הנדרשים אנו מזינים שוב אל תוכנת ה-CAD על מנת לעדכן את המודל ומבצעים הדפסת תלת מימד נוספת של המודל העדכני ביותר. בכל הדפסה אנו יכולים לעדכן גם את התכונות של חומר הגלם איתו מבוצעת ההדפסה, כך שבסוף התהליך יהיה בידינו מפרט טכני שיכלול גם את המאפיינים המדויקים של חומר הגלם איתו יש לייצר את המוצר.
מוזמנים להתייעץ איתנו בטלפון: 04-9886171 או דרך הטופס כאן ונשמח לסייע בהקדם האפשרי.